Hackers chanteren Disney: losgeld in ruil voor onuitgegeven film

FOR SUNDAY BIZ In this photo taken May 3, 2005, Bob Iger, president and CEO-elect of The Walt Disney Co., poses with Mickey Mouse in front of the newly adorned Cinderella Castle at the Magic Kingdom in Lake Buena Vista, Fla. Iger was on hand in Florida to kickoff Disney's worldwide "Happiest Celebration on Earth." Disney resorts around the world are joining together in an 18-month celebration to honor the 50th anniversary of Disneyland Resort inCalifornia and 50 years of Disney theme parks. The Magic Kingdom is one of four theme parks at Walt Disney World Resort. (Gene Duncan, photographer)

Entertainmentbedrijf Disney is het slachtoffer geworden van hackers, die op die manier een onuitgegeven film in handen hebben gekregen. Dat heeft CEO Bob Iger gezegd op een vergadering met medewerkers van de Amerikaanse zender ABC. De hackers zouden de film in ruil voor een grote som geld niet verspreiden, maar Iger benadrukt dat Disney “niet plooit voor deze chantage”.

De eis van de hackers is duidelijk: als Disney geen groot bedrag ophoest, brengen zij de gestolen film een pak vroeger dan gepland uit. Ze zouden eerst 5 minuten van de gepirateerde film openbaar maken. Als hun eis daarna niet is ingewilligd, wordt telkens een fragment van 20 minuten de wereld in gestuurd, tot het losgeld volledig is uitbetaald. De hackers willen het bedrag laten uitbetalen in bitcoins: een betaling in die virtuele munt garandeert immers hun anonimiteit.

Welke film in de handen is gevallen van de hackers, houdt Disney voor zich, maar de kans dat het om een populaire blockbuster gaat is groot. De komende maand staan er twee grote releases gepland: de langverwachte nieuwe “Pirates”-film “Dead men tell no tales” gaat eind mei in première, animatiefilm “Cars 3” komt uit in aanloop naar de zomervakantie.

Disney-baas Bob Iger heeft echter al laten verstaan dat zijn bedrijf niet meestapt in een chantageverhaal en dus niet van plan is om losgeld op tafel te leggen. Het bedrijf is wel naar de politie gestapt om een onderzoek te openen naar de daders.

Geef een reactie