Euro Disney originals: Main Street Motors

PixieDust.be

Bij de opening van het Euro Disney Resort in 1992 en het bijbehorende Euro Disneyland (nu Disneyland Park genoemd) zag één van de shops in Main Street USA er helemaal anders uit dan nu. Velen gaan het misschien niet weten of herinneren maar Main Street Motors was oorspronkelijk geen echte souvenirwinkel zoals we die nu kennen. Het was een soort museum die hulde bracht aan de Amerikaanse auto-industrie. De winkel had enkele mooie oldtimers staan, die trouwens ook echt te koop stonden. Je kon zo’n wagen kopen voor ongeveer 100.000 dollar (en dat in de jaren ’90).

PixieDust.beBezoekers van het park gingen vooral kijken naar de auto’s of kijken naar de vele decoratieve elementen die er aanwezig waren zoals foto’s van de Amerikaanse autoindustrie, banden, gereedschap, auto-onderdelen, en reclameposters of een kijkje nemen naar de autowerkplaats. Behalve de grote oldtimers die er te koop stonden, kon je ook een klein souvenir kopen zoals speelgoedauto’s, souvenir-kentekenplaten, posters en ansichtkaarten. En kon je zelfs een foto laten nemen met een old timer helemaal in de stijl van Main Street USA.

PixieDust.be

Tijdens de jaren ’90 was het financiële aspect van het Park absolute prioriteit geworden, na een slechte start bij de opening in 1992. Daarom werd het auto-museum al snel gezien als potentiële ruimte voor een extra souvenirshop in Main Street USA. In de eerste fase werden vooral souvenirs met sportthema toegevoegd aan de winkel, daarna werd de winkel telkens een tijdelijke thema-winkel voor populaire thema’s van die tijd zoals Winnie the Pooh en 101 Dalmations. Het is geen toeval dat je nog altijd Cruella met enkele Dalmatiërs kan vinden in de hoofdetalage voorraan in de winkel. De auto waar Cruella in staat is trouwens nog één van de originele oldtimers van toen Main Street Motors nog een museum was.

PixieDust.be
De eerste merchandise (sportartikelen) wordt aan de shop toegevoegd. (Foto via Hello Disneyland)

De “garagist” van Main Street Motors was één van de vele beroepen, typisch aan een klein dopje, die in Main Street USA te vinden zijn. Je vindt er ook een tandarts, de politie en brandweer zijn dan weer vertegenwoordigd met een “Main Street Vehicle” die regelmatig door de straat gasten vervoeren.


PixieDust.be

PixieDust.be
Main Street Motors – Main Street USA

 

Tegenwoordig is Main Street Motors een gewone winkel geworden met Disney merchandise met vooral kledij voor volwassenen. Toch is er behalve de naam van de shop en de etalage met Cruella nog veel andere decoratieve elementen te vinden die doen terugdenken aan het originele concept. Het is ook niet zomaar dat er hier een benzinepomp naast de winkel te vinden is. Allemaal leuke details die je vaak als gewone bezoeker niet opmerkt, maar toch leuk zijn om even te ontdekken en zo de rijkelijke geschiedenis te leren kennen dat Disneyland Paris reeds heeft.

PixieDust.be
Ex-Imagineer Eddie Sotto bij de bezinepomp van Main Street Motors.Translate this website to 9 different languages
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com