La Cabane des Robinson – Het verhaal achter de attractie

La Cabane des Robinson is een attractie die vaak over het hoofd wordt gezien door eendagsbezoekers van Disneyland Paris. Zelfs parkgangers met een meerdagenpas ontdekken deze boomhut pas op een later tijdstip, meestal nadat ze alle hoofdattracties reeds hebben aangedaan. Toch heeft deze exotische “walk-through exhibit” of “doorloop-expositie” een groot aantal verdiensten. Ze geeft je de kans boven de hoofden van de “landrotten” te klimmen en te genieten van enkele unieke uitzichten op Adventureland en Le Chateau de la Bella au Bois Dormant. Hoogtevrees en de angst om te vallen worden onderdrukt door het veilige gevoel van de touwen, de balustrades en het dichte bladerdak. Maar de grootste verdienste van La Cabane is ontegensprekelijk de terugkeer naar de droomplek bij uitstek: een hut hoog in de bomen, ver weg van de dagelijkse realiteit.

EEN STUKJE SENTIMENT

La Cabane is een attractie die je op een totaal andere manier onderdompelt in een fantasiewereld dan bijvoorbeeld de doorrij-binnenattracties. Alle goede Disney-attracties halen hun bezoekers weg uit de realiteit, maar deze attractie heeft geen speciale effecten, bijzondere voertuigen, geprojecteerde beelden of Audio-animatronics om dat doel te bereiken. De vlucht uit de werkelijkheid gebeurt via directe ervaringen: het gevoel van hoogte, onze fysische inspanningen terwijl we steeds hoger klimmen, de “natuurlijk” omgeving bestaande uit bladeren, bloemen, bamboes, houten balustrades, en het vrije spel van de wind door de grote takken.

Er wordt gezegd dat Walt Disney in zijn park ervaringen wou creëren die nergens anders te vinden zijn. La Cabane des Robinson is één van die ervaringen.

swiss-family-robinson-DVDcover

DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM

La Cabane des Robinson is net als haar voorganger in Disneyland en het Magic Kingdom gebaseerd op de Disney-films Swiss Family Robinson uit 1960. (In Disneyland werd de boom intussen aangepast aan een nieuwe thema rond de Disney Animatiefilm TARZAN.) Deze live-action avonturenprent is op zijn beurt een adaptatie van de populaire roman Le Robinson Suisse. Le Robinson Suisse is een van de meest beroemde werken die verschenen in navolging van Robinson Crusoe, de meesterlijke roman van Daniel de Foe uit 1719. In tegenstelling tot de held van De Foe, spoelt de schipbreukeling van Wyss niet alleen aan op een onbewoond eiland: het hele gezin Starck, zoals de Zwitserse familie in de roman heet, overleeft de scheepsramp. De Starcks waren in Le Havre aan boord gegaan van een schip dat koers zette naar de Nieuwe Wereld. Maar een storm van ongeziene kracht doet hun schuit zinken. Na enkele angstige dagen belanden de Starcks met hun kinderen op een onbewoond eiland waar ze uiteindelijk onderdak vinden in een vijgenboom. Disney’s Swiss Family Robinson werd voor het eerst vertoond op 10 december 1960 en was een instant succes. Walt had zijn goedkeuring gegeven aan een gigantisch budget van 4.500.000 dollar. De film werd gedraaid op locatie in de buurt van Trinidad, op het eiland Tobago. Een groot aantal realistische scènes werden gefilmd aan boord van het aangespoelde scheepswrak van het “Swallow” tussen de rotsen en klippen, in de overwoekerde jungle en de donkere moerasland. Wat vooral bijblijft is de soms spectaculaire fotografie, zoals beelden van het tropische landschap langsheen de kustlijn, en het vakmanschap waarmee de details van het gezinsleven van de Robinsons op het eiland words voorgesteld.

SWISS_UNDERTEXTlargest

swiss-family-robinson

De film laat ons zien hoe het gezin met behulp van enkele masten, vaten en touwen een vlot bouwen om de rijkdom van het schip over te brengen naar het eiland. Elk voorwerk wordt beschouwd als een ware kostbaarheid en krijgt bovendien een plaatsje in hun nieuwe woonst. De woonst is meteen het visuele klapstuk van de film, het symbool van de hoop en de vindingrijkheid van de Robinsons. Het is een schitterende boomhut met meerdere kamers en verdiepingen in de kruin van een gigantische baniaanboom.

’s Werelds duurste boomhut

Reeds in januari 1962 maakte Walt Disney zijn plannen bekend voor de bouw van een Treehouse-replica in Disneyland. Een budget van 254.900 dollar werd daartoe goedgekeurd, met inbegrip van 40.000 dollar voor de vervaardiging van de bladeren. Het ontwerp van de nieuwe attractie was grotendeels in handen van art director Bill Martin, die zicht uiteindelijk liet inspireren door de originele filmset uit 1960. DE bamboe-constructie, strodakbedekking en inrichting van de kamers werd zo getrouw mogelijk gekopieerd. Het grote verschilpunt tussen de filmset en de attractie was natuurlijk de afmeting van de kamers. Aangezien de Treehouse-kamers in het park bekeken zouden worden van de buitenkant, bleef hun eigenlijke oppervlakte vrij klein.

sft221021LARGE

De installatie van de Swiss Family Treehouse, die samenviel met aanpassingswerken voor de Jungle Cruise, bracht een drastische verandering teweeg in het landschap van Adventureland. In April 1962 stond de centrale kolompoot van de boom reeds op zijn plaats en konden de stalen hoofdtakken aan deze stam bevestigd worden. Zo verrees langzaam maar zeker boven het regenwoud van de Jungle Cruise de stalen en betonnen structuur van Disney’s 150-ton wegende namaak-baniaanboom. Voor de eigenlijke fundering van de boom waren zo’n 6 ton gewapend staal en 84 kubieke meter beton nodig, met inbegrip van tien betonnen palen, elk met een diameter van 0,6 meter en een diepte van 12,8 meter. Deze palen, die gecamoufleerd werden als knoestige boomwortels, steken tot diep onder het betonnen voetstuk van de boom. Dat voetstuk is 5,5 meter breed en 3,6 meter hoog. Deze gigantische boom, 21,3 meter hoog en 24 meter breed, is dan nog eens getooid met bloesems en meer dan 300.000 met de hand gemaakte bladeren in vinyl, die in de zomermaanden van 1962 door Disney-medewerkers werden aangebracht met behulp van gigantische stellingen rond de boom.

ORLANDO versus ANAHEIM

In het Magic Kingdom is de Swiss Family Treehouse op visueel vlak een meer overtuigend deel van de jungle in Adventureland. De attractie ligt dieper verscholen tussen de gebladerte en in alleen toegankelijk via een hangbrug. Enkele verschillen in het interieur kunnen worden gevonden tussen de boomhut van Disneyland en het exemplaar dat gebouwd werd voor de opening van Walt Disney World in 1971. Maar bezoekers moeten dezelfde 52 treden afdalen aan het einde van beide attracties.

De Treehouse in Walt Disney World telt zo’n 1.400 takken, waarvan de hoofdtakken een totale spanwijdte van 27,4 meter hebben. De kruin is er bedekt met echt Spaans mos. Er zijn ongeveer 330.000 bladeren, die 1 dollar per stuk kostten aan het begin van de jaren ’70. Een bezoek aan de Treehouse neemt in Walt Disney World gemiddeld 10 a 15 minuten in beslag terwijl Disneyland-klimmers er gemiddeld 4 & 8 minuten over doen. Bovendien moeten de bezoekers van Walt Disney World een brug van boomstammen oversteken om terug te keren naar Adventureland street.

Rendering-1992-1024x588

EEN BOOMHUT MET ZICHT OP PARIJS

Op de eerste ontwerptekeningen voor het nieuwe Disney-themapark was duidelijk te zien dat een vreemd uitziende vijgenboom een centrale rol zou spelen in het toekomstige Adventureland. De Imagineers hadden het plan opgevat om voor Disneyland Paris de boomhut van de familie Robinson te situeren ten zuiden van een exotisch eiland, Adventure Isle geheten, en de attractie te voorzien van enkele extra attributen. Zo krijgen de Europese bezoekers de kans het intrigerende wortelstelsel van de boom te exploreren. In Le Ventre de la Terre (De buik van de aarde) of de Root Cellar, zoals het ondergrondse netwerk van tunnel en tentakelachtige wortels wordt genoemd, bewaren de Robinsons hun voedselvoorraden en waardevolle bezittingen achter bamboe-tralies. In een rustige kreek onder Le Pont Suspendu (hangbrug) ligt L’Epave, het scheepswrak dat het gezin naar dit paradijselijke oord bracht. Le Pont Flottant (De Drijvende Tonnenbrug) zwalpt heen en weer terwijl de bezoekers zicht over het wrak een weg banen naar Cannonball Cove en Skull Rock op het noordelijke deel van het eiland. Naast de eigenlijke ingang La Cabane des Robinson ligt La Carrière (De Open Plek), een rustig en schaduwrijk plekje met zitbank.

La-Cabane-des-Robinson006

OP HUISBEZOEK

Na het passeren van de tourniquet kan u beginnen aan de klimpartij via een complex trappenstelsel dat rond en over de grote takken draait. Halverwege de weg naar de boomhut kan u reeds even pauzeren op het kraaiennest, dat uit het schip naar hier werd overgebracht. De vlaggen aan de masttop van het kraaiennest seinen het bericht “Hulp Nodig” uit. Vervolgens komt u voorbij een groot waterrad dat door het stromend water van een helder beekje constant in beweging wordt gebracht. Dit houten schoepenrad vult op zijn beurt aan hele serie bamboebekers die bevestigd zijn aan de touwen van een katrol. Die brengen het water naar de hogere delen in de boom, van waaruit een systeem van bamboebuizen voor de verdere verdeling van het stromend water zorgt.

limg-273426444

De eerste kamer aan uw rechterkant op de gelijkvloerse verdieping is “Our Kitchen”, een keuken die tevens dienst doet als eetkamer. Op een mooi verlucht bord staat te lezen. “Our kitchen and dining room complete with running water, volcanic stone hearth and over utensils of our own making. Salvage from the wrecked ship, plus nature’s bounty and my good wife’s cooking, amply fulfill our wants”. De Robinsons verwachten blijkbaar een extra gast want de tafel staat gedekt voor zes. Al het nodige gerei is aanwezig: houten borden, kommetjes, kroezen, messen, lepels evenals een schenkkan, een bamboekruik en een fruitschaal met sinaasappels en bananen. Aan de rand van de tafel ligt een stokbrood. In de keuken bemerkt u nog enkele papaya’s en meloenen. Een grote oesterschelp wordt gebruikt als gootsteen, compleet met watertap en bamboe-afvoerbuis. Er is eveneens een koeler die op temperatuur wordt gehouden door het koude water van het rad.

Enkele treden op en u bereikt de “Jungle Lookout” een uitkijkpost met kleinen telescopen. Van hieruit kan u Le Temple du Péril aan een onderzoekende blik onderwerpen, de gasten van Colonel Hathi’s Pizza Outpost observeren. Wat verder om de massieve stam bevindt zicht de “Library”. Deze bibliotheek is bemeubeld met een schrijfbureau, een hutkoffer en boeken die konden gered worden uit het wrak. Het is hier dat vader dagelijks het logboek invult.

Overal in de boomhut trekt u voorbeelden aan van scheepsonderdelen: gedetailleerde houten patrijzen, balustrades, uitgehouwen trapstijlen, delen van sierlijke leuningen, lantaarns in loodglas die hangen aan dikke, geweven touwen, … Alle helpen ze de authenticiteit van de attractie en de 19de-eeuwse ervaring versterken.

Wat hogerop, op de eigenlijke eerste verdieping van de boomhut, is de woonkamer. Op een bordje staat te lezen: “God Bless Our Home”. Het was in deze “Family Room” dat het merendeel van de boomhut-scènes uit de film zich afspeelden. Eén lange scène, namelijk de triestige kerstmisviering waarbij de Robinsons zich zorgen maken over de verdwenen Fritz en Ernst, eindigt toch met een vrolijke noot wanneer de jongens terug opduiken. Mother speelt op het scheepsorgel terwijl iedereen begint te dansen met Roberta. De opgewektheid bij dat moment van weerzien komt terug tot leven terwijl u rondom de woonkamer loopt en luistert naar het vrolijke deuntje van de Swiskapolka dat weerklinkt uit het handpomporgeltje. Vele accessoires in de woonkamer zijn heuse zeevaartartefacten, zoals musketten, een antieke barometer, tinnen vaatwerk en een roer. Aan de muur hangen zelfs zeeoorschelpen met kaarsen.

Van de woonkamer gaat het naar “Our Room”, de slaapkamer van Father en Mother Robinson met lappendeken en mahoniehouten meubels. Het meest opvallende kenmerk van de slaapkamer is immers de scharnieropening in de strodakbedekking. In de film konden de Robinsons, terwijl ze in bed lagen, trekken aan een koord en genieten van de sterrenhemel boven hun junglehuis.

De resterende opwaartse treden brengen u naar een tussenbordes en naar “The Boys Room”, de slaapkamer van Fritz, Ernst en Francis. De jongens slapen niet in een gewoon bed, zoals hun ouders, maar in hangmatten. Andere meubels hier zijn een bureau, een wastafel en een kooitje. Boven de kamer hangt een seinvlag met de betekenis “Plaag aan boord”. “The Boys Room” is het hoogste toegankelijke punt van La Cabane. Van hieruit heeft u werkelijk een opwindend zicht op het park. In tegenstelling tot de rest van de opwaartse klimpartij, waar bezoekers achter u vaak staan te dringen, krijgt u hier in de top de gelegenheid even te pauzeren, rustig rond te kijken en te dromen dat u werkelijk leeft in de hoogste toppen van een boom. Wat u nu nog staat te wachten is de lange klim naar beneden…naar de “harde” wereld van de jungle.

maxresdefault

La Cabane des Robinson – Disneyland Paris


Opening: 12 april 1992

Boomtype: West-Indische baniaanboom

Constructeurs: Disney Imagineering & rekwisieten afdeling

Hoogte: 27,7 meter (21,3 meter boven eigen grondvlak op een eiland dat zich 64 meter boven het waterniveau bevindt)

Aantal bladeren: 300.000 vervaardigd in Hong Kong

Aantal bloesems: 50.000

Gewicht: meer dan 200 ton

Aantal accessoires: 950 rekwisieten (van een schop van schelpen tot een hoedendoos met een authentieke 19de eeuwse hoed en een anker van 900 kg met nog de oorspronkelijke eendemossels)

Aantal verdiepingen: 4 (grondniveau met keuken/eetkamer en bibliotheek, tussenverdieping met uitkijkpost, eerste etage met de woonkamer, twee etage met de slaapkamer van de ouders en helemaal in de top de slaapkamer van de jongens)

Stijlen: Tropic-wood style en bamboo-look

Wandeltijd: 6 a 12 minuten

Wachttijd: 7 minuten met 100 personen voor u

Geef een antwoord

Translate this website to 9 different languages
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com