Mijn artikel in de krant: “Disneyland: mijn tweede thuis” (??)

Roeselare –  Alsof je binnenstapt in een compleet andere wereld. “Zo omschrijft Matthias Degryse zijn fascinatie voor Disneyland Parijs. Al 190 keer bezocht hij het bekendste pretpark van Europa en ondertussen kent hij de plek als zijn broekzak. Zijn website Pixiedust.be is uitgegroeid tot een begrip onder de Disneyfans.


Matthias Degryse (35) werkt bij Lidl in Roeselare, maar zijn vrije tijd gaat nagenoeg helemaal naar zijn grote passie: Disneyland Parijs. “Vreemd genoeg was ik al kind niet meteen zo’n grote fan van alles wat met Disney te maken heeft”, biecht hij op. “Ik keek wel naar de tekenfilms en zo, maar daar hield het op. Toen mijn grootouders me in 1994 voor het eerst meenamen naar Disneyland Parijs – toen nog EuroDisney – werd ik helemaal weggeblazen.”


“Ik was meteen verkocht”, weet Matthias nog. “Sindsdien ben ik elk jaar minstens één keer langs geweest, maar toen ik rond mijn 18de mijn rijbewijs behaalde, was het hek helemaal van de dam”. In April 2001 zakte Matthias in het gezelschap van een vriend naar Parijs af. “Ik had toen een zevental bezoeken achter de rug en kon er blindelings naartoe rijden. En ook in het park zelf had ik geen plannetje meer nodig. Ik kwam er thuis. Nu nog altijd trouwens, Disneyland Parijs is mijn home away from home.”


MAIN STREET USA


Ondertussen heeft Matthias 190 bezoeken aan Disneyland Parijs op zijn teller, met vier keer Disneyland in Orlando in de Verenigde Staten als leuk extraatje. “Wat ik er zo leuk aan vind? Dat is moeilijk uit te leggen. Veel mensen vragen me of ik het niet beu ben om telkens naar dezelfde plek te gaan. Maar er zijn toch een pak mensen die een appartement aan zee hebben en elk weekend daar dezelfde wandeling gaan doen? Geef mij dan maar de Disneysfeer in Parijs”.


Af en toen stoot Matthias ook op onbegrip. “Sommigen begrijpen echt niet wat ik in Disneyland Parijs verloren heb”, grinnikt hij. “Een volwassen vent van 35 jaar, tussen Mickey Mouse en Goofy. Maar wanneer ik hen mijn passie uit de doeken doen, vinden ze het ofwel de max, ofwel zijn ze stikjaloers”, knipoogt hij.


Dé leukste plek van het hele park blijft voor Matthias de Main Street USA. “De eerste plaats die je ziet wanneer je het park binnenwandelt”, glundert hij. “Ik raak er nog elke keer opnieuw door betoverd. De magie die daar hangt, niet te beschrijven. In de verte zie je het iconische kasteel, het bedwelmt me nog altijd.”


Elk jaar opnieuw neemt Matthias een jaarabonnement op “zijn” park. “Dat kost me 220 euro, wat relatief goedkoop is als je het vergelijkt met andere attractieparken in onze regio. Ik heb er al eentje sinds 2001 en dat zal zo blijven tot het fysiek niet meer mogelijk is om naar Parijs af te reizen. Maar desnoods kruip ik er op handen en voeten naartoe. Zo groot is de liefde.


Veel fans dromen ervan om ooit in Disneyland Parijs te gaan werken. “Daar is het nu te laat voor, vrees ik”, aldus Matthias. “Ik ben geen grote durver en heb hier mijn zekerheid. Maar mocht ik opnieuw 18 zijn, dan zou ik de stap misschien wel willen zetten. Die trein heb ik gemist. Aan de andere kant: eens je er werkt, kan de passie verdwijnen. Nu behoud ik wat afstand en blijf ik gefascineerd door alles wat met het park te maken heeft.”


ZILVEREN JUBILEUM


Sinds 1998 giet Matthias zijn liefde voor Disney ook in een serieus uitgebouwde website: Pixiedust.be. “Ik was achttien toen ik daarmee startte. De eerste versie maakte ik op een gigantische bak van een pc, met een nog piepende en krakende modem. Nu ziet de site er een pak flitsender uit en ben ik ook actief op sociale media en YouTube. Een goeie combinatie. Ik noem mijn site de nummer 1 fanwebsite van België en ik ga er ook prat op dat te zijn. Met nieuws, sfeerverslagen, tips en vooral veel filmpjes en foto’s. Alsof je zelf in het park rondwandelt.”


Nu kijkt Matthias vooral uit naar het voorjaar van 2017, wanneer Disneyland Parijs zijn 25ste verjaardag viert. “Eind maart ben ik zeker van de partij bij de start van de festiviteiten en 12 april 2017 staat nu al geblokkeerd in mijn agenda. Die dag is het exact een kwarteeuw geleden dat het park de deuren opende. Dan sta ik als eerste aan de poort. Sowieso !” En hoe vaak Matthias ook naar Parijs trekt, zijn gezonde nieuwsgierigheid blijft hij behouden. “Soms gebeurt het dat ik twee dagen lang op geen enkele attractie kruip”, zegt hij. Ik kuier gewoon rond in het park, op zoek naar wat nieuw of anders is. En het liefst doe ik dat alleen. Dan ben ik mijn eigen baas en kan ik alles op mijn ritme afwerken. Bij elk bezoek loop ik ook bekend volk tegen het lijf. Fans zoals ik, maar weg gaan nooit samen op stap. We spreken af om samen wat te eten of iets te drinken, maar het park verkennen we elk op onze eigen manier”. “Ik wil zeker nog eens naar Orlando”, besluit Matthias, “want daar word je nog eens extra van je sokken geblazen. En de Aziatische parken in Shanghai, Tokyo en Hong Kong staan ook op mijn verlanglijstje, maar zo’n trip is geweldig duur. Laat me eerst nog maar enkele keren naar Parijs gaan”, knipoogt hij.


15540932_10211657175015975_863376608560735913_o
7 thoughts on “Mijn artikel in de krant: “Disneyland: mijn tweede thuis” (??)

 1. WOW, 190 keer. Ben toch wel een beetje jaloers 🙂 Lekker mee door gaan. Geniet elke keer weer van alle foto’s en info via de socials. Groet, Mathieu

 2. Hey Matthias …
  Ik wil het artikel graag in het Engels vertalen als dat nog nodig is .. Geef mee een dag of twee .. Geef een seintje ..

 3. wij gaan 3 januari naar Disneyland Parijs, en dit voor de 4e keer (we hebben dus nog wat werk als we jou willen inhalen 😉 ) jou site heeft ons altijd veel praktische info ! merci daarvoor ! And keep up the good work ! groetjes Hesel, Patricia, Margot en Jana de Groff

 4. Hey Matthias,
  cool artikel! Ben zelf ook verknocht aan Disneyland Paris. Ga ook zo’n 7 keer per jaar en zal dit ook nooit beu worden.Ook gaan wij jaarlijks nu naar WDW Orlando- kers op de taart he – idd zoals een tweede thuis voor mij en gezin. Graag ben ik ook van de partij op 12 april. Zijn er toespraken voorzien die dag in het park??
  Disneygroet
  Wim

 5. Hallo Matthias,
  Ik heb dit artikel gelezen en denk er volledig hetzelfde over. Wanneer ik het park binnen stap voel ik me compleet anders en denk ik totaal niet aan de buitenwereld meer en geniet ik met volle teugen. Ook ik krijg van sommige mensen een rare reactie wanneer ik zeg dat ik voor een paar dagen alleen naar het Disneypark ga want ben ik daar niet te oud voor vragen ze me dan (56j.) en is dat niet meer iets voor kinderen?….Ik laat ze denken wat ze willen en doe men eigen ding,het ontspant mij geweldig en dat is het voornaamste. Elk hotel heb ik gedaan maar het meeste vertoef ik in Sequoia Lodge omdat daar men 2 favorieten verblijven (Knabbel&Babbel). Binnen enkele dagen ga ik er heen voor 3d./2n.en omdat ik op je website de leuke merchandising zag begin ik nu al te popelen om in de shops te gaan snuisteren?. Het beeld dat je daar trouwens vast hebt op de foto in de krant heb ik ook in mijn bezit,met een leuk vakje onderin om iets discreet in te bewaren hé! Veel groeten en plezier met je volgende verblijf in Disney!
  Esmeralda

Geef een antwoord

Translate this website to 9 different languages
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com