Peter Pan’s Flight – De weg naar Never Land!

Toen Walt Disney zijn Disneyland in 1955 opende, vormde Fantasyland de kern van dit Magische Koninkrijk. De allereerste bezoekers raakten algauw vertrouwd met Tomorrowland en de andere landen van het park, maar het was toch de gedachte aan het herbeleven van de memorabele momenten uit Disney’s Animatiefilms die de mensen naar Disneyland bracht. In Fantasyland creëerde Walt specifieke vormen van entertainment om ervoor te zorgen dat deze dromen werkelijkheid konden worden voor zijn bezoekers. De Peter Pan attractie is wellicht het mooiste voorbeeld van deze filosofie.

florida-magic-kingdom-peter-pan-ride-images-3

Elk van de binnenattracties (dark rides) in Fantasyland zijn uniek en bijzonder. De avonturen van Snow White of de zoektocht van Pinocchio maken op doeltreffende wijze gebruik van de scènes en figuren uit hun respectievelijke animatiefilms. Zij doen dit echter binnen de beperkte ruimte van een traditionele dark ride. Allen hebben ze wagentjes die lopen over een rail op de grond, voorbij vreemde geluiden, tussen smalle gangen en langs kronkelende baantjes en bochten. Daartegenover staan de open ruimtes en de zwevende bewegingen van de Peter Pan attractie, die het geheel een extra dimensie geven.Peter Pan’s eerste vlucht

De originele binnenattracties van Fantasyland in Anaheim werden ontworpen en geïnstalleerd binnen één van de meest korte tijdbestekken die Disneyland ooit heeft gekend. De concepttekening die Disney-artiest Herb Ryman in mei 1954 maakte voor de dark ride van Peter Pan, gaf een indicatie van de belangrijkste scènes in de attractie, maar bevatte toen een Mermaid’s Lagoon en een gigantische regenboog die niet in het uiteindelijke project werden opgenomen. Ryman stelde ook voor om de wachtzone, waar de bezoekers aan boord zouden stappen van hun schip, te flankeren met Londense voorgevels om also een echte voetgangerszone te creëren. Eind 1954 hadden Bob Mattey en zijn team een testtraject en een bouwmodel van de attractie opgetrokken in de “Special Effects Shop” van de Disney Studios. In oktober dat jaar maakte Imagineer en voertuig-ontwerper Bob Gurr de eerste testritten op het traject van Peter Pan. Er werd gebruik gemaakt van de ruimte in de Studio om de attracties af te werken aangezien de geprefabriceerde gebouwen nog niet geïnstalleerd waren aan weerszijden van de binnenkoer in Fantasyland.In maart 1955, amper 4 maanden voor de grote openingsdag, maakte Disney artiesten Ken Anderson en Claude Coats overuren om van de geplande Fantasyland attracties een tastbare realiteit te maken. Toen het transportsysteem voor de vliegende schepen was getest, werd begonnen met de installatie van de ritten in de nieuwe parkgebouwen. Van een aantal scènes voor Peter Pan werden op voorhand modellen gemaakt, maar het overgrote deel van de inrichting en aankleding gebeurde ter plaatse in Disneyland. Net als in de andere darkrides van Fantasyland werd ook bij Peter Pan veelvuldig gebruik gemaakt van ultraviolet licht doorheen de ganse attractie. In die tijd was het gebruikt van ultraviolet licht als speciaal effect een nieuwigheid voor parkbezoekers. Ook al waren er elders populaire dark rides te vinden, toch waren het de Disneyland attracties die voor het eerst op grote schaal de ultraviolet belichting combineerde met andere dark ride technologie.

peter-pan-flight-00
Peter Pan’s Flight in het Magic Kingdom, Walt Disney World Resort

Tweede ster rechts naar… Orlando

Terwijl de Peter Pan attractie van Disneyland magische vluchten bleef maken, waren de werkzaamheden aan een nieuw Magic Kingdom in Florida bijna voltooid. In februari 1971 hadden Imagineer Bill Martin en Bill Justice hun tekeningen afgewerkt voor een Peter Pan attractie in Orlando. Deze nieuwe versie was een verbetering op een aantal punten. Terwijl het thema en het formaat van de rit trouw bleef aan de Disneyland versie, konden Peter Pan en de andere dark rides in Florida dankbaar gebruik maken van de laatste ontwikkelingen op het vlak van Audio Animatronics. Naast Captain Hook, Smee en de Crocodile werd deze attractie uitgerust met indianen, de Lost Boys en piraten, allen voorzien van beweging en/of geluidseffecten. Ditmaal werden de bezoekers ook verwend met enkele actiescènes uit de animatiefilm: Wendy die de jongens verhaaltjes voorlas in de kinderkamer, indianen die in hun kamp zongen en op de drums sloegen, en…een duel tussen Hook en Peter Pan, hoog in het touwwerk van het piratenship. Net als in de eerste Disneyland attractie eindigde ook deze Peter Pan attractie tussen het rotswerk van Skull Rock, met Smee in een roeiboot en Captain Hook, die ditmaal in een hachelijke positie werd gebracht boven de kaken van zijn hongerige rivaal, de krokodil.

De Peter Pan’s Flight van Walt Disney World werd geopend op 1 oktober 1971. Tot vandaag roept de buitengevel van de attractie bij nostalgische fans herinneringen op aan de originele facade van de eerste Peter Pan in Anaheim. De Florida attractie is ondergebracht in een gebouw met een andere structuur, waardoor ook de configuratie van het traject gewijzigd werd. Ze is tevens uitgerust met nieuwere lichtjes, grotere gondels en met een aangepast railsysteem ontworpen door Arrow Development. In de laadzone werden hellingsbanen geïnstalleerd, wat het aanschuiven en instappen vergemakkelijkt. Aangezien er meer ruimte in het gebouw beschikbaar was, konden de kinderkamer, de tuin van Never Land op een grotere schaal worden uitgevoerd. Het traject loodst de piratenschepen door een opvolging van scènes die min of meer dezelfde is als het origineel in Anaheim, maar aan het eiland van Never Land werden het kamp van de Lost Boys en de Mermaid Lagoon toegevoegd. De meest indrukwekkende nieuwe scène van de attractie in Florida bevindt zich echter net voor de slotscène met Skull Rock…het piratenschip van Captain Hook met een lengte van 14,6 meter, een dek, masten, zeilen en touwwerk. Passagiers vliegen met hun gondels eerst over de boeg van het schip en bemerken het zwaardduel tussen Hook en Peter Pan op het hoofdzeil. Onder hen bevinden zich de jongens, vastgesnoerd aan de hoofdmast, en Wendy, die angstig op een houten plank loopt terwijl een bende norse piraten toekijkt. De gondels maken vervolgens een draai rond de achterkant van het schip, waar Peter, Wendy, Michael en John poseren op de brug, klaar om op te stijgen en terug te zeilen naar London.Een Peter Pan voor Parijs

Een versie van de Peter Pan attractie kon uiteraard niet ontbreken in het schattige, Europees-geïnspireerde Fantasyland van Disneyland Paris. Op 12 april 1992 kreeg ook Frankrijk zijn eigen Peter Pan sensatie. Peter Pan’s Flight in Disneyland Paris telt 11 scènes en 16 vliegende gondels die elk maximum 6 passagiers kunnen vervoeren. De rit duurt ongeveer twee en een halve minuut. De attractie is gelegen naast het Toad Hall Restaurant. Er waren meer dan 9 maanden nodig om de meer dan 300 decorstukken en de muurschilderingen te maken.

Het avontuur gaat van start onder de klokkentoren van een pittoresk Engels dorpje. Bij “Never Landing” gaan de bezoekers aan boord van een mini-piratenschip en vliegen ze over daken en rokende schoorstenen naar de kinderkamer van de familie Darling. Wendy vertelt haar broertjes John en Michael verhaaltjes terwijl de hond Nana de wacht houdt. De kinderen zijn verdiept in hun fantasie, waarbij het bed verandert in een schip, een bezemsteel dienst doet als roer en een laken als zeil. Plotseling bevindt de schaduw van Peter Pan zich in de kamer, maar de kwajongen vliegt snel het raam weer uit. De kinderen en de piratengondels volgen hem, begeleid door het themalied…”You Can Fly, You Can Fly, You Can Fly”. De gondels vliegen nu over een met maanlicht overgoten London, rond de Big Ben en Tower Bridge, langs de Thames en dan door naar de “Tweede Ster Rechts”, zichtbaar tussen de wolken. Aangekomen boven Never Land bemerken de passagiers vanuit hun gondel de Mermaid Lagoon, het Indianenkamp en het rood-gouden galjoen van Captain Hook, dat in Cannibal Cove voor anker ligt. Er wordt een kanonskogel afgevuurd waardoor de gondels een scherpe bocht maken. Zij cirkelen nu boven een gloeiende vulkaan en vliegen richting Skull Rock waar Captain Hook de indianenprinses, Tiger Lily, gevangen houdt. Captain Hook heeft nu ook de kinderen in zijn macht en dwingt Wendy over de plank te lopen. John en Michael zijn vastgebonden aan de mast. Peter Pan duelleert met Captain Hook terwijl de Crocodile met open bek wacht op een lekkere hap. De vliegende gondels maken een wijde boog. Peter Pan staat nu samen met Wendy, Michael en John aan het roer van het galjoen, dat door Tinker Bell met behulp met wat pixie dust wordt veranderd in goud. Smee roeit verdwaasd in de richting van Captain Hook, die schrijlings boven de gigantische kaken van de hongerige krokodil staat. De piratengondels plonzen doorheen een waterval omlaag en belanden in de Mermaid Lagoon, waar de meerminnen zich optooien. Daarna vliegen de gondels terug naar London.

testingshipkeithmanhe
Testen van het ritsysteem voor de eerste Peter Pan attractie

Weetjes over de attractie

Alle versies

Disneyland (Californië)

 • Waar? Fantasyland
 • Opening? 17 juli 1995 (renovatie in 1982/1983)
 • Duur? 2,5 min.
 • Aantal gondels? 13 (gemiddeld)

Magic Kingdom, Walt Disney World Resort (Florida)

 • Waar? Fantasyland
 • Opening? 1 oktober 1971
 • Duur? 2,5 à 3 min.

Tokyo Disneyland, Tokyo Disney Resort (Japan)

 • Waar? Fantasyland
 • Opening? 15 april 1983
 • Duur? 2,5 min.
 • Aantal gondels? 19 (gemiddeld, totaal beschikbaar 25)

Disneyland Park, Disneyland Paris (Frankrijk)

 • Waar? Fantasyland
 • Opening? 12 april 1992
 • Duur? 2,5 min.
 • Aantal gondels? 16

Overige

 • De maquette van London is een uitvergroot model van een authentieke plattegrond van de stad.
 • De letters op de stapels blokken in de kinderkamer vormen de namen van Peter Pan en Disney.
 • De schaduw van Peter Pan in de kinderkamer wordt geprojecteerd vanuit een doosje in de muur tegenover het bed van Wendy. De schaduw van Peter Pan vliegt van rechts naar links terwijl de piratengondels de U-beweging maken in de richting van het andere raam. Het deurtje van de doos sluit zich en wordt een stukje teruggetrokken zodat de ‘schaduw’ van Peter Pan niet wordt geprojecteerd op de voorbijvliegende passagiers.

PixieDust.be

Geef een antwoord

Translate this website to 9 different languages
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com